Pages Navigation Menu

Czytam polskie w kuchni

Czytam polskie w kuchni

Czytam Polskie tym razem od kuchni  – patronujemy najsmaczniejszym polskim książkom kulinarnym! Na naszej liście najciekawszych nowości poradniki pieczenia ciast, przepisy na kaszę i koktajle, jaglany detoks, tradycyjne lokalne potrawy według Tomasza Jakubiaka, a także świąteczne przepisy siostry Anastazji Pustelnik!

 

ABC gotowania, Marieta Marecka, wyd. Egmont

Zaczynasz stawiać swoje pierwsze kulinarne kroki? Tak jak dziecko zaczyna czytanie od elementarza, tak początkujący kucharz powinien zacząć od „ABC gotowania” Mariety Mareckiej  prawdziwego elementarza gotowania. Autorkę możemy znać z programu ABC gotowania na antenie Kuchni +, teraz mamy możliwość sięgnąć po duże kompendium wiedzy kulinarnej, które zawiera praktyczne instrukcje krok po kroku, które będą pomocne w przygotowaniu doskonałych posiłków.

 

Moje wypieki. Wielki powrót, Dorota Świątkowska, wyd. Egmont

Jaka jest jedna z najbardziej znanych blogerek kulinarnych? Oczywiście Dorota Świątkowska. Znasz przepis na mazurek pomarańczowy? Właśnie dzięki najnowszej publikacji „Moje wypieki. Wielki powrót” przygotujesz idealne połączenie słodkiego, kruchego spodu, cytrusów i marcepanów. Nowe, rozszerzone i poprawione wydanie debiutu słodkiej blogerki to przepis na przepyszne ciasta i wypieki.

Jaglany detoks, Marek Zaremba, wyd. Pascal

Oczyścić organizm w siedem dni w bezpieczny dla zdrowia sposób? Odpowiedź jest tylko jedna: „Jaglany detoks” Marka Zaremby. Odkryj, jaki wpływ na twoje zdrowie i życie może mieć kasza jaglana – niekwestionowana królowa zdrowia! Znana od setek lat teraz wraca na nasze talerze. To właśnie ona pomoże Ci w walce o dobre samopoczucie. Przepisy pomogą schudnąć, zwiększyć odporność organizmu, zwalczyć uporczywe infekcje i znużenie.

 

 

 

Qmam kaszę, Maia Sobczak, wyd. Muza

Qmacie kaszę? Dzięki książce kulinarnej Mai Sobczak zamienicie ziemniaki na inny tradycyjny produkt kuchni polskiej. Autorka i blogerka proponuje nam powrót do korzeni – kasza znowu zagości na naszych stołach. Kasza to nie tylko zdrowy i smaczny obiad, lecz także śniadanie, a nawet słodki deser! Ponad siedemdziesiąt przepisów na dania lekkie, zdrowe i pachnące, bez mięsa i z małą ilością glutenu. Macie ochotę na delikatne jaglane placuszki z różą lub sałatkę z pieczonej marchewki, pomarańczy i czarnego sezamu z kaszą mazurską?

Słodkie i zdrowe, Monika Mrozowska, wyd. Zwierciadło

Każdy chciałby jeść smakołyki bez wyrzutów sumienia. Zwykle nasze kubki smakowe są bardzo wymagające  dlatego warto polecić „Słodkie i zdrowe” Moniki Mrozowskiej. Autorka przepisów zaserwuje nie tylko słodkie desery, lecz także odpowiednio dobrane składniki, które wzmocnią nasz organizm w naturalny sposób. Pojawią się nawet orzechy, kasze i suszone owoce. 60 przepisów i rozkosz dla podniebienia, a do tego przepis na „Źródło młodości”.

 

 

Koktajle dla zdrowia i urody, Katarzyna Błażejewska, wyd. Zwierciadło

Ostatnio zapanowała moda na pyszne i zdrowe koktajle. W tej kategorii wiedze prym książka Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody”. Przygotuj kompozycje z owoców, warzyw, ziół i zbóż i skorzystaj z porad i przepisów profesjonalnej dietetyczki i psychodietetyczki. Okazuje się, że w łatwy sposób można poprawić stan swojego zdrowia i dać sobie zastrzyk nowej energii. Nowe kompozycje koktajli ułożone są w świetnie zaprojektowane i łatwe do przeprowadzenia tygodniowe plany żywieniowe. Każda kuracja zawiera siedem przepisów na dobrane pod kątem oczekiwanych efektów zdrowotnych, wśród nich koktajle nawilżające, odkwaszające, relaksujące oraz wspomagające pracę serca.

Świąteczne przepisy siostry Anastazji, Anastazja Pustelnik, wyd. WAM

Publikacje Siostry Anastazji Pustelnik to fenomen wśród polskich poradników kulinarnych. Od lat przygotowuje świąteczne przysmaki dla krakowskich jezuitów, w ostatnim czasie zdobyła popularność swoimi przepisami. Tym razem w wydaniu świątecznym  „Świąteczne przepisy siostry Anastazji” to sprawdzone porady, tradycyjne receptury z różnych regionów Polski. Barszcz z uszkami, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, kukutki makowe, śledzie, makowiec, kompot z suszonych owoców.

 

 

Jakubiak lokalnie, Tomasz Jakubiak, wyd. Egmont

Jesteś fanem lokalności i regionalności? W takim razie książka kucharska Tomasza Jakubiaka jest właśnie dla Ciebie! To zbiór przepisów sprawdzonych, lubianych przez widzów programu i gości restauracji. Tradycyjne receptury połączone z inspiracjami kulinarnymi z całego świata, które zaspokoją i początkującego kucharza, i zaawansowanego foodie, i mięsożercę, a nawet weganina. Na myśl o pieczonym serze z jabłkiem lub kurczaku z sosem cebulowym i brukselką ślinka cieknie!

Smak świąt, Agnieszka Maciąg, wyd. Otwarte

Niepowtarzalny smak Świąt Bożego Narodzenia to coś, czego się nigdy nie zapomina. W książce Agnieszki Maciąg znajdziemy ponad 100 przepisów i porad nie tylko kulinarnych, lecz także pomysłów na ocieplenie i upiększenie domu. Autorka podaje proste, naturalne sposoby na zdrowie i urodę w czasie zimy.

Święta bez pszenicy, Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, wyd. Bukowy Las

Coraz więcej osób wybiera dietę bezglutenową. W tym temacie nieocenioną pomocą okazała się polska publikacja „Kuchnia polska bez pszenicy” napisana przez dwie znane blogerki Martę Szloser i Wandę Gąsiorowską. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Tę sytuację na rynku księgarskim zmienia wydawnictwo Bukowy Las. W grudniu ukaże się kolejna część, tym razem odkryjemy „Święta bez pszenicy”. Znajdziemy tam zbiór porad i przepisów na tradycyjne świąteczne potrawy, które przygotujemy bez glutenu, cukru i szkodliwych e-dodatków.

Okazuje się, że dla każdego znajdzie się coś dobrego. Polskie książki kulinarne i poradniki nie ustępują zagranicznym publikacjom. Czytam Polskie poleca pyszne przepisy i zachęca do własnych eksperymentów kulinarnych!

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 + = dwanaście

Reklama